Weet wat je wil! Weet wat je wil!

‘Als je weet wat je wil, moet je daarvoor gaan!’

Het is een mooie dag midden in de herfst. Aan de bomen hangen rode en oranje bladeren met een gouden gloed van de zon. Het warme zonnetje voel ik lichtjes op mijn huid branden. Een heerlijke herfstdag met de geur van pasgevallen regen. In de verte zie ik iemand fietsen, blond haar en een grote glimlach. En ja hoor, daar hebben we Aline.

Aline gaat me vandaag meer vertellen over haar werk als verzorgende. Toen Aline jong was wist ze al wat ze wilde worden en ze deed wat haar ouders altijd tegen haar gezegd hebben: ‘als je weet wat je wilt, moet je daarvoor gaan.’ Zo gezegd, zo gedaan. Na HAVO 3 maakte ze de overstap naar MBO verzorgende, ze volgde daarom het voorbeeld van haar 2 oudere zussen. De ouderenzorg sprak Aline altijd al aan: ‘Ik vind het mooi om te zorgen voor iemand die afhankelijk is en niet in staat is om voor zichzelf te zorgen.’ De keuze was voor Aline dus al snel gemaakt, ze vindt het werken in de zorg ‘echt haar ding’. Het is echt een vak dat op haar lijf is geschreven. Naast dat ze het een toffe baan vindt, vindt Aline het vooral bijzonder dat ouderen je altijd iets meegeven wat betreft ervaring en/of geloof: ‘ouderen hebben vaak veel meegemaakt en dit hoor je in de verhalen die ze vertellen.  Dat vind ik bijzonder, ik leer hier zelf heel veel van.’

‘Het is heel simpel, de zorg is gewoon écht mijn ding.’

Het kiezen voor Operando was voor Aline ook niet moeilijk. Aline was een jonge meid toen ze begon met werken. Toen ze het felbegeerde papiertje, haar diploma Verzorgende, in ontvangst nam vond ze het lastig om te bedenken wat ze wilde en waar ze aan de slag zou willen gaan. ‘Ik was toen nog jonger en wilde graag veel werkervaring op doen, dat is tot op heden niet veranderd. Het werken in de zorg is zó veelzijdig en daarom wil ik graag op deze manier onderzoeken wat ik wil en nog meer ervaring op doen. Het is natuurlijk ideaal om dan bij Operando te werken. Je ziet heel veel van de zorg omdat je bij veel verschillende zorginstellingen kunt werken.’ Aldus Aline.

Inmiddels is Aline voor de 3e keer via Operando gedetacheerd. Aline vindt het heerlijk om bij een vaste opdrachtgever zo’n 32 uur per week te werken, zelf haar vakanties te plannen en zelf te bepalen hoeveel uur ze werkt.

Ook de christelijke identiteit van Operando is voor Aline erg belangrijk. Voor haar betekent dit werken met christelijke cliënten, collega’s en opdrachtgevers: ‘zo begrijp je elkaar en ik voel me thuis met christelijke mensen om me heen.’

Er speelt een grote glimlach om het gezicht van Aline als ik aan haar vraag wat het mooiste aspect is van haar werk als verzorgende. ‘Het mooie zit in de kleine dingen. Ik vind het fijn als de mensen waarbij of waarvoor ik werk dankbaar zijn en mij waarderen. Zo is er bijvoorbeeld een vrouw die vaak vraagt, wanneer ik op het punt sta om te vertrekken, wanneer ik weer kom werken. Als ik daar dan met een positief antwoord op reageer is ze helemaal blij. Dat een cliënt je waardeert, dat geeft mij voldoening in mijn werk.’

‘Dat een cliënt je waardeert geeft mij voldoening in mijn werk.’

‘Ik vind het echt belangrijk om tijd voor mensen te hebben of iets voor hen te betekenen. Hier krijg je dan dankbaarheid voor terug, daar doe ik het voor. Daarom vind ik het lastig als er weinig medewerkers zijn. De werkdruk wordt dan (te) hoog, hierdoor heb ik het idee dat ik niet alles goed kan doen en niet de nodige aandacht kan geven aan alle cliënten en dat vind ik erg jammer. Als het dan een volgende dienst rustiger is, vind ik het belangrijk om mijn aandacht te verdelen. Zo zorg ik ervoor dat degene die de vorige keer minder aandacht kreeg, nu extra aandacht kan geven en andersom.’ Aline geeft aan dat de geestelijke verzorging ook bij het vak hoort. Als er sprake is van hoge werkdruk komt de geestelijke verzorging in het geding.

‘Ook geestelijke verzorging hoort bij het vak, niet alleen de lichamelijke zorg.’

Na een gezellige kop thee is het einde van het gesprek in zicht gekomen. We stappen weer de warme herfstzon in en rijden naar huis. Het was een goed en gezellig gesprek. Bedankt Aline!


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *