Van Modeadviseuse naar Verzorgende IG

Volg Marijke op weg naar haar diploma
Deel 2

Het is weer tijd voor een tweede blog van Marijke. Inmiddels is zij halverwege de opleiding Verzorgende IG en wij zijn natuurlijk erg benieuwd hoe ze het allemaal vindt! Vanwege corona kunnen we jammer genoeg niet ergens gezellig een bakkie koffie gaan drinken dus spreken we af op het kantoor van Operando. De waterkoker staat al hard te borrelen als Marijke aanbelt. Nadat ik voor Marijke een bakkie koffie heb gezet en voor mijzelf een kopje thee heb ingeschonken schuiven we, netjes met anderhalve meter afstand, aan tafel.

Marijke vertelt dat het goed met haar gaat, “nou ja.. dat zegt ik altijd”. Ze vertelt dat ze het eerlijk gezegd allemaal best pittig vindt. “Er is zoveel te doen, 20 uur werken en een schooldag, alle thuisstudie die er dan nu ook nog bij komt kijken. En dat gaat allemaal niet zo makkelijk hoor” zegt Marijke lachend, “ik voel dan toch wel dat ik wat ouder word. Het is allemaal wel heel erg leuk en interessant! Vooral anatomie vind ik erg boeiend, om te leren hoe het menselijk lichaam helemaal in elkaar steekt en hoe alles zo wonderlijk met elkaar verbonden is. De verpleegtechnische handelingen heb ik nu ook gehad op school, daar hebben we wel wat kunnen oefenen maar door corona was dit helaas ook wat minder. In de praktijk heb ik de verpleegtechnische handelingen nog niet kunnen oefenen, ik hoop dat ik dit binnenkort wel mag gaan doen. Vooral injecteren lijkt mij erg leuk! Het gaat erg goed met mijn opdrachten, tot nu toe heb ik alles met een voldoende gehaald. Als ik er niet uit kom dan kan ik hulp vragen aan Mariska en die helpt mij dan met mijn opdrachten, dit vind ik echt heel erg fijn! Voor de komende periode heb ik nog een aantal opdrachten staan, zoals werkbegeleiding (spannend hoor!). Ook gaan we weer aan de slag met het zorgleefplan aan de hand van casuïstiek. Dan heb ik verder nog een opdracht over Zorg en Dwang en ik moet een klinische les gaan geven. Nou ik weet nog niet echt waarover hoor”, zegt Marijke, “dit moet ik afstemmen met mijn werkbegeleider want het moet een onderwerp zijn wat aan de orde is op de afdeling. Zelf denk ik aan mondzorg.”

een luisterend oor bieden, ja daar krijg ik echt energie van!

“In het begin van de opleiding had ik echt een planning, dat was een tip van mijn dochter. Die zei: ‘Ma, je moet echt zo’n weekplanner kopen. Dat is echt fijn.’ Nu gebruik ik eigenlijk mijn weekplanner niet meer, ik heb door hoe ik alles aan moet pakken en zo gaat het ook goed. Ik vind het werken in de zorg heel erg leuk! Het omgaan met de bewoners, ze mogen begeleiden of verzorgen en als het nodig is een luisterend oor bieden, ja daar krijg ik echt energie van! Soms is een bewoner wat gesloten, ik vind het dan echt een uitdaging om het vertrouwen te winnen van de bewoner. Daarnaast is het mooi dat ik bewoners soms heel blij kan maken door een stukje uit de Bijbel te lezen, dat is voor mij de meerwaarde van het werken bij Nebo.” Marijke is nu op de helft van haar opleiding en we zijn wel benieuwd wat haar allemaal nog te wachten staat. “Nou” zegt Marijke, “het wordt nog een drukke paar maanden hoor, ik moet nog opdrachten aftoetsen, half december ga ik naar het 4e blok in mijn opleiding en dat is eigenlijk de voorbereiding op het examenblok van mijn opleiding. Maart tot en met juni heb ik mijn examens. Ik vind het allemaal best wel spannend maar ik zie er niet tegenop. Als het blijft gaan zoals het nu gaat dan komt het wel goed. Ik geloof dat de Heere mij de komende periode ook zal helpen, zoals David zegt ‘met mijn God spring ik over een muur’!”

met mijn God spring ik over een muur

“En dan heb ik ook nog hele leuke collega’s die echt betrokken zijn met elkaar en met je meeleven. Nou dat klinkt bijna als de perfecte werkplek! Nee maar zonder grapjes, ik heb het echt heel fijn met mijn collega’s, doordat we allemaal dezelfde normen en waarden hebben zitten we snel op één lijn. Zo mooi om te merken dat kerkmuren wegvallen als een collega veel tegenslagen heeft in haar leven. Dan kunnen we echt in gebed om haar heen staan.

De laatste tijd merk ik dat ik erg druk ben in mijn hoofd, naast mijn opleiding heb ik ook mijn gezin en mijn kleinkinderen en soms is het lastig voor mij om tussen alle zorgen en mijn opleiding een goede balans te vinden en mezelf niet voorbij te lopen. Ook wissel ik van werkbegeleider, dit vind ik wel fijn want mijn nieuwe werkbegeleider is mijn collega en ik denk dat we daardoor sneller contact hebben met elkaar. Maar dit alles zorgt dat ik het momenteel een beetje lastig vind van wat ik allemaal moet doen en wanneer, ik denk dat ik nu maar weer mijn weekplanner erbij moet pakken” zegt Marijke al lachend. “Oh en weet je wat ook zo leuk is, ik word door een bewoner ‘blonde vrouw’ genoemd, blijkbaar moest ze een beetje wennen aan mijn haarkleur. Laatst heb ik aan deze bewoner gevraagd hoe ze het nu vindt gaan en ik kon merken dat ze nu aan mij gewend is.” “O!” zegt Marijke opeens, “daar kan ik wel een reflectieverslag over schrijven!”

ik ga door met wat ik nu doe

Na dit positieve verhaal van Marijke over haar opleiding en werk, waarin ze net als vele andere studenten soms even door de bomen het bos niet meer ziet, zijn we wel heel nieuwsgierig wat Marijke van plan is als ze haar diploma heeft behaald en het speldje voor Verzorgende IG opgespeld heeft gekregen! Nou hier hoeft Marijke niet lang over na te denken, “ik ga door met wat ik nu doe” klinkt het gelijk. Na haar diploma wil ze graag nog bij Nebo blijven werken, ze heeft het daar zo naar haar zin! Misschien dat ze ook weleens ergens anders wil gaan kijken hoe het daar is, bijvoorbeeld de thuiszorg. Dat lijkt haar ook erg leuk! Het lijkt haar een uitdaging om naast een vaste werkplek ook af en toe bij een andere zorgorganisatie te werken.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *