Van Modeadviseuse naar Verzorgende IG

Volg Marijke op weg naar haar diploma
deel 1

Heb je dat ook wel is, dat je op vrijdagmorgen al helemaal met je hoofd in het weekend zit? Dat had ik vandaag ook! Gelukkig begin ik deze laatste werkdag van de week goed, want ik ga straks lekker met Marijke een kop koffie drinken bij Zomerlust. Marijke staat namelijk aan de vooravond van een hele gave uitdaging; met haar 61 jaar gaat ze beginnen met haar Verzorgende IG opleiding. Vind je dat niet gaaf? Ik wel! En ik wil daar alles over horen! Niet alleen vandaag, maar gedurende het hele omscholingstraject! De komende maanden kunnen jullie dus meer blogs over Marijke haar carrièrewissel verwachten!

Na mijn wekelijkse overleg stap ik in de auto en om iets voor half 11 rijd ik de parkeerplaats op. Ik stuur Marijke een berichtje dat ik alvast binnen zit en bestel een latte macchiato. Als Marijke iets later ook binnen komt lopen is het meteen gezellig. Ze vertelt dat ze vroeger kleuterjuf wilde worden, een plan dat ze uit zou voeren samen met een klasgenoot en goede vriendin. Helaas liep dat allemaal even anders toen Marijke in haar examenjaar van het VMBO ten val kwam en een hersenschudding opliep. Hierdoor liep ze een jaar studievertraging op. Ze kwam in een nieuwe klas terecht, waar ze het helemaal niet naar haar zin had. Ze vertelt: “Toen ik uiteindelijk mijn examens gehaald had, was ik er wel klaar mee! Ik besloot om niet verder te leren, maar meteen aan het werk te gaan.” Ze kreeg een leuke baan waarin ze met haar zang en creativiteit aan de slag kon. Dat beviel haar zo goed dat ze nooit meer heeft nagedacht over een opleiding.

over een paar jaar loop ik er ook zo bij!

Later rolde ze de modewereld in, per toeval eigenlijk. De kledingwinkel waar ze ging werken richtte zich vooral op oudere dames. Hier ontdekte Marijke dat ze echt een klik heeft met ouderen. “In de winkel help je sommige dames ook met aankleden, er is dus wel een raakvlak met de ouderenzorg en vandaar is mijn enthousiasme hiervoor gegroeid.” Hierna begint Marijke een beetje te lachen, en ze vervolgt: “een poosje terug liep ik in het winkelcentrum en ik zag een groepje ouderen met rolstoelen en rollators. Ik dacht gelijk: zo loop ik er over een paar jaar ook bij!” – Ook ik moet lachen als ze dit zegt, Marijke is zo’n fitte vrouw vol energie, die zie ik voorlopig nog helemaal niet voor me achter een rollator! Het lijkt wel of ze mijn gedachten leest, als ze zegt: “Naarmate je zelf ouder wordt, ga je toch meer nadenken over de zorg en wat jouw rol daarin is. Ik hoop dat ik over een x-aantal jaar ook verzorgd kan worden, als ik dat nodig heb. Maar nu is het eerst mijn beurt om ouderen te helpen – zo lang ik dat nog kan doen. Misschien nog wel 10 jaar, daar ga ik in elk geval wel voor!”

Voordat Marijke kan beginnen aan haar VIG-opleiding, moet ze een ADL cursus volgen. Deze week had ze haar eerste (van de twee) lesdag en Marijke begint echt te stralen als ik vraag hoe ze die dag ervaren heeft. “Ik had me van tevoren goed ingelezen in de stof die behandeld zou worden en ik merkte tijdens de les dat ik inderdaad al veel had opgeslagen. Dat was wel een fijne motivatie, om te merken dat ik niet te oud ben om nieuwe dingen te leren.” De dag begon met een theorieles over wetgeving, protocollen, hygiëne en het belang van het contact met de cliënt. ’s Middags kreeg ze praktijkles. “Er kwamen twee dames vertellen over hun werk in de praktijk, dat deden ze erg leuk. Als het bijvoorbeeld ging over de verzorging van de intieme zone brachten ze dat op zo’n manier dat het helemaal niet gek of gênant was. Ze benadrukten wel de noodzaak ervan, maar op een fijne, luchtige manier.” Ook kreeg ze les in tiltechnieken, zodat je je eigen lijf niet overbelast. Dit vond Marijke ook erg fijn, omdat ze zelf geen hele sterke rug heeft. “De dag vloog echt voorbij! Voor ik er erg in had zat de eerste dag er alweer op.” Het is leuk om te zien dat Marijke zo enthousiast is over haar eerste lesdag. Dat belooft iets goeds voor de toekomst!

de komende maanden zullen best pittig worden, maar ik heb er ontzettend veel zin in!

Ondanks haar enthousiasme, windt Marijke er geen doekjes om: de komende 14 maanden van de omscholing zullen best pittig worden. “Ik verwacht wel echt minder tijd over te hebben voor mijn gezin en het huishouden – hoewel ik dat laatste eigenlijk wel fijn vind!” Het huishouden is zeker niet Marijke haar favoriete bezigheid en ik kan niet anders dan het helemaal met haar eens zijn! Maar ze heeft er ontzettend veel zin in om nieuwe dingen te leren en dit meteen in de praktijk toe te passen op haar stage. Binnenkort heeft ze haar eerste echte lesdag. Ze gaat dan elke maandag naar school en de ene week loopt ze twee dagen stage en de andere week drie dagen. Daarnaast verwacht ze nog één dag nodig te hebben om te studeren en voor het maken van opdrachten. Bij haar vorige baan werkte ze ook al 3 of 4 dagen in de week, dus dat ritme is niet helemaal nieuw voor haar.

Als ik aan Marijke vraag wat ze verwacht van Operando begint ze een beetje ondeugend te lachen. Nieuwsgierig kijk ik haar aan. “Nou, dat jullie mijn huiswerk maken” zegt ze met een grote grijns en we schieten allebei in de lach. Daarna vervolgt ze dat ze veel vertrouwen heeft in ons. “Operando staat echt achter me en kan me erdoorheen loodsen als ik het even niet meer zie zitten”. Marijke vindt haar omscholing best wel spannend, wat natuurlijk super logisch is. Zoals ze al zei: na haar vmbo heeft ze geen opleiding meer gevolgd. Maar daar laat ze zich niet door tegenhouden en ik vind dat dit heel veel over Marijke zegt. Ze laat zich niet tegenhouden of uit het veld slaan. Volgens mij zijn dit prachtige eigenschappen die ervoor gaan zorgen dat ze over een ruim jaar trots haar diploma in ontvangst mag nemen, onder luid geapplaudisseer van haar echte familie en haar Operando familie.

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *