Van Modeadviseuse naar Verzorgende IG

Door de ogen van teamleider Paula

Een paar weken geleden plaatste ik de blog van Marijke online. Nadat ik Marijke heb gesproken over haar omscholing van Modeadviseuse naar Verzorgende IG, sprak ik ook af met Paula. Zij is teamleider van de afdelingen somatiek en activiteitenbegeleiding binnen Cedrah Nebo; de plek waar Marijke werkervaring op doet naast haar studie. Paula speelt dan ook een belangrijke rol in Marijke haar omscholing. Daarom vind ik het heel interessant om van haar te horen hoe haar werk eruitziet en hoe zij aankijkt tegen de omscholing van Marijke. Natuurlijk ga ik ook weer met haar evalueren als Marijke haar diploma gehaald heeft, hoe ze op dit traject terugkijkt. Je leest het al, de komende tijd worden jullie overspoeld met leuke blogs!

Cedrah is een opdrachtgever van Operando waar we al jaren fijn mee samenwerken. En deze samenwerking breiden we nu uit door samen de mogelijkheid te bieden aan Marijke om zich om te scholen naar Verzorgende IG. Voor ons allemaal is dit een nieuw traject en wij allemaal willen ons er volledig voor inzetten; Marijke, Paula en haar team en Operando.

onze reformatorische identiteit draagt bij aan een veilige sfeer voor de cliënt

Sinds september 2018 is Paula werkzaam bij Nebo. Ze heeft altijd in de GGZ gewerkt en de overstap naar de ouderenzorg was best even wennen. Gelukkig heeft ze haar draai helemaal kunnen vinden. Ze vertelt: “Nebo is een zorgcentrum, maar je merkt dat we steeds meer in een verpleeghuis aan het veranderen zijn. Mensen blijven tegenwoordig zo lang mogelijk thuis wonen, totdat het echt niet meer gaat.” Dit betekent ook dat de zorg steeds zwaarder wordt voor het personeel en dat er aanpassingen gedaan moeten worden. Hier is Paula veel mee bezig. Om ervoor te waken dat de werkdruk niet te hoog wordt, proberen ze op de afdelingen veel in groepsverband te doen, zoals bijvoorbeeld gezamenlijk eten en koffiedrinken. Hier bevordert ook meteen de huiselijke sfeer. “De reformatorische identiteit van Nebo speelt ook een grote rol in het huiselijke, vertrouwelijke gevoel bij onze bewoners. Van onze medewerkers vragen we dat zij lid zijn van één van de reformatorische kerken. Dit draagt zeker bij aan een warme en veilige sfeer voor de cliënt.”

Hoewel ik eindeloos kan luisteren naar Paula als ze vertelt over haar werk bij Nebo, ben ik ook benieuwd naar hoe het traject met Marijke verloopt. Als ik hiernaar vraag, vertelt Paula enthousiast verder. “In het begin heb ik veel contact gehad met Operando. Als eindverantwoordelijke ben ik degene die bepaalt of we dit wel of niet gaan doen.” Na een kennismakingsgesprek heeft Paula Marijke overgedragen aan haar praktijkbegeleiders Marieke en Lianne. De komende 14 maanden zal ze op verschillende afdelingen en met verschillende mensen meelopen. Op dit moment werkt ze nog boventallig, maar het is de bedoeling dat ze vanaf mei/juni zelfstandig ingezet kan worden. Wat Paula opvalt is dat Marijke heel enthousiast is en een goede klik heeft met de bewoners.

is deze verkorte opleiding voldoende om straks een volwaardig VIG te zijn?

In Marijke’s blog hebben jullie al kunnen lezen dat zij het best spannend vindt, maar ook Paula vindt het traject spannend: “is dit 14-maanden traject genoeg om straks een volwaardig VIG’er te zijn? Een driejarige opleiding wordt nu in een ruim jaar gestopt, dus ik denk niet dat we moeten onderschatten dat Marijke het nog wel eens zwaar kan krijgen.” Haar ijver en inzet zal het in elk geval niet aan liggen. En gelukkig heeft Marijke ook een heel vangnet om zich heen met familie, vrienden, Nebo en Operando die haar steunen en kunnen helpen. “Ook ben ik erg benieuwd wat zij-instromers drijft om de overstap naar de (ouderen)zorg te maken, vooral op latere leeftijd. Deze mensen hebben al een hele carrière achter de rug en dat heeft zowel voor- als nadelen. Een nadeel kan zijn dat zij-instromers wat minder flexibel zijn; ze hebben al een heel leven achter de rug met hun eigen ervaringen en gewoontes, het is dan ook lastig om dingen ineens anders te moeten doen. Die levenservaring geeft daarentegen ook een groot voordeel.”

Er zijn een heleboel redenen waarom we zo blij zijn met mensen zoals Marijke. En dan niet alleen egoïstisch om de tekorten op te vullen. Volgens Paula is het ontzettend belangrijk om een goede mix in een team te hebben tussen jong en oud. Een mooi voorbeeld dat ze geeft is de rol van oudere teamleden bij het overlijden van een cliënt. “In de ouderenzorg hebben we daar nog weleens mee te maken. Je kunt je voorstellen dat dit een impact kan hebben op jonge meiden, die net van school af komen en voor het eerst meemaken dat een cliënt overlijdt. Het is heel belangrijk dat zij opgevangen kunnen worden door een ouder teamlid.”

De verwachting is dat de tekorten in de zorg de komende jaren alleen maar verder oplopen en dat vraagt om oplossingsgerichtheid. Hoe kun je de zorg anders inrichten als de vijver waarin je vist, leeg is? Hoe ziet Paula dit voor zich? “Taken goed verdelen en medewerkers meer verantwoordelijk maken voor hun taken. De kunst is om dit te doen zonder dat het stress oplevert op de werkvloer, maar ook voor mij als teamleider. Dat is toch wel een uitdaging!”

We sluiten ons gesprek af met de conclusie dat we mensen nodig hebben in de zorg. Linksom of rechtsom, bij Cedrah of bij Operando, dat maakt niet uit. Als er maar meer mensen in de zorg komen werken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *