“Ik ben een keer bij een cliënt 5 minuten langer gebleven. Toen ik bij de volgende aankwam, moest ik daar ook 5 minuten langer blijven, want ja, dat had ik bij de vorige ook gedaan. De jonge verpleeghuisbewoners zijn zo heerlijk recht voor hun raap”, verteld Rianne Oosterom, werkzaam als Helpende Plus in de gehandicapten en ouderenzorg.

“Je krijgt veel terug voor het werk wat je levert. In de gehandicaptenzorg is het denken van de bewoners eenvoudig.”

Ook al heeft ze een gezin van maar liefst 9 kinderen, Rianne krijgt het voor elkaar om ook nog te werken voor Operando. Een hele kunst, dat kunnen we wel zeggen. Het werken bij Operando bevalt haar goed. Doordat zij flexibel kan werken, valt dit goed te combineren met een groot gezin. Rianne werkt in de avonden en op zaterdagen bij Adullam en bij bejaardenhuizen in de buurt. We vragen haar wat ze het mooiste vindt aan haar werk.

“Je krijgt veel terug voor het werk wat je levert. In de gehandicaptenzorg is het denken van de bewoners eenvoudig. Tijdens het werken met deze doelgroep, vallen alle zorgen voor het gezin weg. Zij denken niet na over hun toekomst en hoe ze iets aan moeten pakken. Een kopje koffiedrinken is bij wijze van spreken het belangrijkste. Het is simpelweg inspirerend om te zien. Met name heel mooi dat God ook door deze doelgroep werkt en zichtbaar is”, vertelt ze.

Werken in een reformatorische omgeving is als thuiskomen voor Rianne. Als kind wilde Rianne al graag de zending in en naar Afrika gaan. Ze spaarde alles wat met Afrika te maken had. Helaas is een groot gedeelte bij een brand in haar huis verloren gegaan. De droom om naar Afrika te gaan, bestaat nog steeds.

“Uiteraard is het lastig om te zien dat mensen zo in de steek worden gelaten.”

Rianne woont nu Nieuw-Lekkerland en brengt een vertrouwd gevoel met zich mee. “Een echte plattelandsvrouw, zo word ik wel eens genoemd door mijn cliënten van de ouderenzorg”, zegt ze met een lach op haar gezicht. Het liefst werkt ze in dorpen, want steden zijn voor haar gevoel meer afstandelijk. Zo is bij een organisatie in Rotterdam een keer de situatie voorgekomen dat een man werd gebracht door zijn kinderen.

“Hij had helemaal niets bij zich. Geen kleding, geen tandenborstel of iets dergelijks. Hij moest het doen met de kleding die hij aan had. De man werd gebracht en daarna hebben de kinderen nooit meer iets van zich laten horen. Zoiets maak je vaker mee in steden dan in dorpen. Uiteraard is het lastig om te zien dat mensen zo in de steek worden gelaten.”

Van Rianne horen we dat mensen soms denken dat de verzorgers bij Adullam alleen maar stilzitten en koffiedrinken. In tegendeel; het werk is mentaal zwaar. Bij Adullam is er meer psychische begeleiding nodig. Zo zit één van de locaties vlak bij een kerk. Als er een rouwdienst is en er komen rouwauto’s voorbijrijden, raken sommige bewoners van streek, omdat ze bijvoorbeeld zelf het overlijden van hun ouders hebben meegemaakt. Bij gehandicapten zijn hun ouders vaak de enige vastigheid in hun leven en doet het hen veel meer als zij wegvallen. Dan is het aan de begeleiders en verzorgers de taak om hen af te leiden.

“De rust bewaren voor deze mensen is ontzettend belangrijk. De lichamelijke verzorging is dan weliswaar minder zwaar, maar mentaal kan het wel meer van je vragen.”

Misschien ben je geïnteresseerd in het werken met deze doelgroep en ben je benieuwd welke eigenschappen benodigd zijn. Rianne is van mening dat je vriendelijk en geduldig moet kunnen blijven. “Empathie is ook erg belangrijk, anders kan je hen niet begeleiden. Daarnaast is flexibiliteit wel noodzakelijk en is het altijd handig als je veel dingen kan onthouden.”

Als laatste geeft Rianne nog iets mee voor de studenten in de zorg: vermijd de zware PG-afdelingen in verzorgingstehuizen voor een eerste stage. “PG is erg moeilijk. Als je met zwaar-dementerenden werkt, krijg je amper een reactie van de bewoners. Dat is iets waar veel mensen op leeglopen, omdat je over het algemeen iets anders verwacht bij verpleeghuizen. Als jonge stagiaire is het natuurlijk leuker als je reacties ontvangt uit de bewoners als je bijvoorbeeld vraagt over hoe het weekend is geweest. Probeer eerst kennis op te doen bij andere stages en leer routinematig te werken.”

Zelf interesse om aan de slag te gaan? Neem eens een kijkje bij onze vacatures of solliciteer direct: solliciteer. Of  neem gerust contact met ons op, wij helpen graag!