Er is de laatste tijd veel te doen rondom ZZP’ers in de zorg. Het aantal zzp’ers in de zorg groeit gestaag, het is zelfs zo dat het aantal nog nooit zo hard is gestegen als in het afgelopen jaar. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor zorginstellingen en zorgpersoneel. Maar wat betekend deze groeiende lijn in zelfstandigen en hoe gaat Operando hiermee om? We gaan er in vogelvlucht doorheen.

ZZP’ers; een introductie

ZZP’ers zijn zelfstandigen zonder personeel en hebben dus een eigen onderneming. Dit betekent dat zorginstellingen geen verantwoordelijkheid voor hen dragen, zoals dat wel het geval is bij vast personeel. Denk hierbij aan zaken als het voorzien van vakantiedagen, pensioen, arbeidsongeschiktheidsregelingen, etc. ZZP’ers kunnen worden ingezet om een flexibele schil te vormen voor organisaties, met name bij ziekte of uitval van eigen personeel. Het kan aantrekkelijk zijn om ZZP’er in de zorg te worden, omdat je meer vrijheid hebt, zelf kan kiezen voor welke opdrachtgevers je werkt en je eigen tarief bepalen. Wel komt er veel regelwerk bij kijken. Je moet je bijvoorbeeld inschrijven bij de Kamer van Koophandel, her regelen van een klachtenregeling, verzekering, eigen pensioen, vakantiegeld en je eigen administratie bijhouden.

Zelfstandigen en Operando

Twee derde van de ZZP’ers werkt via een bureau zoals Operando. Het is raadzaam voor zowel opdrachtgevers als zelfstandigen om met een bureau samen te werken om zo te voorkomen dat er sprake is van verkapt loondienstverband.  Sinds de grote stijging van het aantal zelfstandigen, hebben wij onze werkwijze hier ook op aangepast. Operando vindt het belangrijk dat zorg betaalbaar en kwalitatief hoogwaardig blijft en dat de zorginstelling en zelfstandigen worden ontzorgd in de administratieve lasten. Het ontzorgen doen wij door middel van een ‘zuivere bemiddelingsconstructie’. Aan het begin van de samenwerking verzorgen wij alle overeenkomsten. Facturatie en de afhandeling daarvan zijn in overeenstemming met de meest recente wet- en regelgeving. Doordat Operando bemiddelt tussen twee partijen en de opdrachtgever een direct contract heeft met de zelfstandige, is de geleverde zorg BTW vrij. Dit komt doordat er zorg aan zorg wordt geleverd (zorg van ZZP’er aan zorginstelling). En dat is natuurlijk een stuk voordeliger.

Voordelen voor de opdrachtgever om samen te werken met Operando:

  • We gebruiken een zuivere bemiddelingsconstructie, waardoor de geleverde zorg niet btw plichtig is en de kosten worden verlaagd.
  • Alles wordt in overeenstemming met wet- & regelgeving uitgevoerd en gemonitord (contracten, controle diploma’s, VOG, registraties, e.d.).
  • De contactstroom is via onze in-house applicatie Brains vereenvoudigd en biedt zowel de opdrachtgever als de ZZP’er gemak in de administratieve afhandeling.
  • Alle contracten en facturatie wordt door Operando verzorgd.
  • Operando werkt gecertificeerd met: NEN 4400-1

Voordelen voor een ZZP’er om samen te werken met Operando:

  • Afhandeling van contracten en facturatie.
  • Wij zorgen voor de juiste match tussen opdrachtgever en zelfstandige.
  • Gemakkelijk bijhouden van uren en kosten via onze applicatie Brains.
  • Wij bieden een tarief dat recht doet aan de zorg die geleverd wordt.
  • Persoonlijk contact met Operando; er is altijd iemand bereikbaar om bij te staan.
  • Wij zorgen er voor dat alle documenten in overeenstemming met de huidige wet- en regelgeving op orde is. Zodat verkapt loondienstverband wordt voorkomen.

Veel voorkomende misvattingen

Wij krijgen maar al te vaak te horen dat de inzet van ZZP’ers prijzig is en dat opdrachtgevers daarom geen interesse hebben. Dit is in de meeste gevallen een misvatting.

Bij het inzetten van een ZZP’er wordt er vaak een all-in uurtarief aangegeven. Dit is wat diegene kost; er zijn verder geen verborgen kosten. Bij een vaste medewerker zijn die er wel degelijk. Voor een zelfstandige betaalt u bijvoorbeeld geen ORT, reiskosten, vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Ook in het geval van ziekte bij de ZZP’er hoeft u niet uit te betalen. Verder moet de ZZP’er scholing, arbeidsongeschiktheidsregeling en pensioenvoorziening zelf regelen. Al met al is het niet relevant om het uurtarief van een ZZP’er één op één te vergelijken met het loon van een vaste medewerker. Bij een eerlijk onderzoek betrekken we de verborgen kosten van vast personeel bij het uurloon van de CAO en vergelijken we deze met de kosten voor het inzetten van een ZZP’er. Vanuit het onderzoek van SoloPartners blijkt dat de kosten van het inzetten van ZZP’ers bijna gelijk zijn als het aannemen voor iemand in loon dienstverband.

Hieruit vloeit ook meteen de tweede misvatting voort dat ZZP’ers meer verdienen. Ze krijgen weliswaar meer uitbetaald, maar zoals hierboven ook al beschreven, moeten ze daarmee ook al hun kosten (die heel hoog kunnen zijn!) dekken. Natuurlijk mogen ze weliswaar eigen tarief bepalen, maar bij het vragen van een hoog tarief prijs je jezelf uit de markt. In de praktijk zie je dus dat de tarieven tussen een betaalbaar bereik blijven.

We zien dat zelfstandigen een trend in de zorg is die blijft doorzetten. Wij begrijpen dat dit artikel misschien niet alle vragen beantwoord. Neem gerust contact met ons op, wij helpen graag!

Zelf interesse om aan de slag te gaan? Neem eens een kijkje bij onze vacatures of solliciteer direct: solliciteer.